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When does the service obligation begin?  
Ordinarily, the effective date of the beneficiary’s obligation to remain employed for three years as a 
qualifying “prosecutor” or “public defender” begins on the date that the beneficiary first enters into 
duty (as such qualifying “prosecutor” or “public defender”) after executing the service obligation 
agreement. The effective date of any service agreement subsequently entered into by the beneficiary 
(pursuant to 42 U.S.C. §3797cc-21(e) (“Additional agreements”)) will be the day following the 
expiration of the prior service obligation. Beneficiaries may not credit any service as a public 
defender or prosecutor prior to execution of the agreement toward the service obligation.  
 
I’ve signed multiple service agreements under my original 3 year service agreement. Do these 
service agreements add compounded service time?  
To date, JRJ beneficiaries have been subject only to one JRJSLRP Service Agreement, executed at 
the time that the JRJ beneficiary first entered into the JRJ program. BJA is aware that, in certain 
cases, some JRJ beneficiaries have been asked to, and have subsequently signed, additional 
JRJSLRP Service Agreements within the original three-year term of the JRJ beneficiary’s 
obligation of service. Such subsequent “agreements” should not be understood to extend the 
original term of the service obligation, but rather serve as a reaffirmation and acknowledgement of 
the original signed agreement and its terms and conditions. 
 
Is a beneficiary obligated to enter into a new service agreement of 3 years in addition to, and 
upon completion of, the initial 3-year service commitment if that person is selected again by 
the JRJ SAA?  
Pursuant to the statute (42 USC 3797cc-21(e)(2)), the period of any new term of service obligation 
would have to be determined on a case-by-case basis. Beginning in fiscal year 2013, any JRJ 
beneficiary who enters into a JRJSLRP Service Agreement – Secondary Term of Service (i.e., an 
additional year or years of service after the original three year term has been satisfied), will agree to 
extend the beneficiary’s term of service obligation by the period of time expressed therein, in 
exchange for the receipt of additional JRJ benefits.  
 
 
 



Does the service agreement permit the Department of Justice to collect more than the 
principal amount of the award if the terms of the service agreement are not satisfied?  
In the event of a breach of the service obligation agreement, a principal sum equal to the amount 
that the beneficiary is required to repay to the Department of Justice “shall be recoverable by the 
Federal Government” from the beneficiary (or the beneficiary’s estate, if applicable) by such 
methods as provided by law for the recovery of amounts owed to the Federal Government. The 
foregoing should not be understood to preclude the Federal Government from recovering any 
interest that may be owed in the collection of a debt. 
 
How should a JRJ Recipient in repayment status repay the financial obligation they’ve 
incurred under the terms of their signed JRJ Student Loan Repayment Program (SLRP) 
Service Agreement? 
Consistent with the terms of the JRJ SLRP Service Agreement, JRJ recipients are required to 
inform their JRJ state administering agency of their separation from a qualified position of 
employment and the status of their repayment. A payment in the total amount of the JRJ Student 
Loan Repayment benefits that have been made on behalf of the JRJ recipient must then be sent to 
the Office of Justice Programs (OJP) Office of the Chief Financial Officer (OCFO) with a notation 
of the applicable Grant Number(s) from which the funds were derived, at the following address: 
 
U.S. Department of Justice  
Office of Justice Programs Office of the Chief Financial Officer  
(Attn: Accounting Control Branch)  
810 7th Street, N.W., Washington, DC 20531 
 
What if a JRJ beneficiary in repayment status is unable to repay the full sum of their received 
JRJ benefits within a certain timeframe? 
Once a JRJ recipient has been determined to be in a “repayment status,” such information will be 
communicated to our Office by the SAA.  The OJP OCFO may demand repayment within 45 days 
from their first notice of a recipient having entered “repayment status.”   If the debtor is non-
compliant in repaying the debt, the OJP OCFO will refer the matter to the United States Treasury 
Department (with notice to the debtor) and interest and collection fees will be assessed in addition 
to the principal amount owed. 
  
Can a JRJ recipient in “repayment status” arrange for a payment plan? 
The Office of Justice Programs (OJP) does not provide payment plans for funds owed to the federal 
government, though debtors may be able to arrange for a repayment plan through the Treasury 
Department and does not have the resources or inclination to function and operate as a collection 
agency. 
  
How long does a JRJ recipient in “repayment status” have before their indebtedness is 
referred to the United States Treasury Department for collection? 
Under standard practice, uncollected debt is turned over to Treasury within 60 days after the first 
notice is sent from OJP’s Office of the Chief Financial Officer. 


